اولویت اول، طراحی فضای سبز با درختان قرآنی (۴۰ درصد)
اولویت اول، طراحی فضای سبز با درختان قرآنی (۴۰ درصد)
بهترین طرح فضای سبز و حتی کشاورزی طرح محوطه سازی قرآن کریم و بهترین و زیباترین درختان مناسب فضای سبز درختان قرآنی هستند. اولویت اول، طراحی فضای سبز با درختان قرآنی (۴۰ درصد) نخل، انگور، زیتون، انار، سدر، انجیر می باشد و اگر طلح منضود را به «موز» تفسیر کنیم موز هم درخت قرآنی است. بر دو تای آنها یعنی خرما و انگور (کشمش) زکات واجب است.
جالب است تمام شش درختی که در قرآن از آنها تعریف شده بومی ایرانند و از تمام جهات کاشت آنها در شهرهای ایران اولویت دارد. با تحقیقات و گرفتن تصاویر زیادی به این نتیجه رسیدیم که بهترین و مناسبترین درختان برای فضاهای سبز هم از جهت زیبایی و هم از نظر میوه، درختان قرآنی اند. اگر مردم به وفور، خرما و انگور در دسترس داشته باشند در سلامت خواهند بود.
نحوه محوطه سازی در قرآن
قبل از توضیح درختان قرآنی اشارهای به محوطه سازی در قرآن کریم و فضا سازی نمونه داریم:
{ وَ اضرِب لَهُم مَثَلاً رجلین جعلنا لأحدهما جنّتین من اعناب وحَفَفْناهُما بنخل و جعلنا بینهما زرعا }؛[۱]
قرآن کریم وقتی مزرعه نمونه را تعریف میکند، میفرماید ما این طور نعمت را تمام کردیم: دو تا باغ انگور به شما دادیم و این باغها را به وسیله درختان نخل حاشیه گذاری کردیم؛ یعنی دور تا دورش نخل قرار دادیم.
سپس میفرماید:
{ وَ جَعَلنا بَینَهُما زرعا }؛[۲]
و در بین آن درختان، زراعت قرار دادیم.
مزرعه نمونه در قران
حال دقت کنید خداوند متعال مزرعه نمونه را این چنین که گفتم توصیف میکند و میفرماید: درختان بالای این زمین شیب دار، انگور است، طرف دیگر زمین هم درخت انگور و بین این دو ردیف درخت، مزرعه واقع شده است و بالای این درختان هم درخت نخل قرار گرفته است و این درختان نخل در مقابل سنگهایی که سیلاب میآورد یا آنچه باد و توفان میآورد مقاومت میکنند و در مقابل شدت باد میایستند. بعد از درختان نخل، درختان انگور قرار دارند که پس از نخلها آب و باد و توفان را کنترل میکنند و سپس آب مهار شده را که آرام گرفته به سوی مزرعه هدایت میکنند.
اگر در این مزرعه مقداری فرسایش خاک پدیدار شود، درختان انگور و نخلهای پایین دست، تمام روانآب را کنترل میکنند و آن را نگه میدارند، خداوند به این وسیله یاد میدهد و میفرماید: «این الگوی کشاورزی و مزرعه نمونه در واقع مزرعه ایده آل است». همچنین در ادامه آیه میفرماید:
{ وَ فَجَّرْنَا خِلَلَهُمَا نهَراً }؛[۳] در خلال این دو باغ انگور ما یک چشمه و نهر جاری کردیم یعنی نهر این جا باعث فرسایش خاک نمیشود؛ چون از وسط این باغ رد میشود؛ خداوند به این صورت الگویی ارائه میدهد که وقتی گندم میکارید و چاه میزنید و آب برداشت میکنید، این مزرعه را به درختان وصل کنید و اطرافش را درخت بکارید.
{ وَ جَعَلْنا فيها جَنَّاتٍ مِنْ نَخيلٍ وَ أَعْنابٍ وَ فَجَّرْنا فيها مِنَ الْعُيُونِ }؛[۴]
و در آن باغهایی از نخلها و انگورها قرار دادیم و چشمههایی از آن جاری ساختیم.
در قرآن کریم خداوند متعال در مورد تنوع درختان دنیایی چنین میفرماید:
{ وَ هُوَ الَّذِي أَنْشَأَ جَنَّاتٍ مَعْرُوشاتٍ وَ غَيْرَ مَعْرُوشاتٍ وَ النَّخْلَ وَ الزَّرْعَ مُخْتَلِفاً أُكُلُهُ وَ الزَّيْتُونَ وَ الرُّمَّانَ مُتَشابِهاً وَ غَيْرَ مُتَشابِهٍ كُلُوا مِنْ ثَمَرِهِ إِذا أَثْمَرَ وَ آتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصادِهِ وَ لا تُسْرِفُوا إِنَّهُ لا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ }؛[۵]
و اوست كسى كه باغهايى با داربست و بى داربست، و درخت خرما و كشت زار با خوردنىهاى گوناگون، و زيتون و انار به وجود آورد، برخی شبيه به هم اند و برخى شباهتى با هم ندارند. همين كه باغها ثمر داد، از ميوهاش بخوريد و روز درو كردن و ميوه چيدن حقّ آن (محرومان) را بدهيد و اسراف نكنيد، چرا كه خداوند، اسراف كاران را دوست ندارد.»
تنها تنوع در درختان نیست بلکه در آیاتی دیگر از قرآن نیز به تنوع در زراعت اشاره شده است:
{الَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَسَلَكَهُ يَنَبِيعَ فىِ الْأَرْضِ ثُمَّ يخُرِجُ بِهِ زَرْعًا مخُّتَلِفًا أَلْوَانُهُ ثمَُّ يَهِيجُ فَترَئهُ مُصْفَرًّا ثُمَّ يجَعَلُهُ حُطَمًا إِنَّ فىِ ذَالِكَ لَذِكْرَى لِأُوْلىِ الْأَلْبَابِ}؛[۶]
مگر نديدى كه خدا از آسمان، آبى فرود آورد پس آن را به چشمههايى كه در زمين است راه داد، آن گاه به وسيله آن كشتزارى را كه رنگهاى آن گوناگون است بيرون مىآورد، سپس خشك مىگردد، آن گاه آن را زرد مىبينى، سپس خاشاك اش مىگرداند. قطعاً در اين براى صاحبان خرد عبرتى است.»
نسبت فضای سبز با ثمر نسبت به بی ثمر با توجه به قران کریم
با الهام گرفتن از قرآن کریم و نیازها و واقعیتهای اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی و با توجه به ۱۰ سال تحقیقات در پوشش فضای سبز بیشتر از ۹۵ درصد پوشش آن از گیاهان و درختان باثمر است و فقط ۵ درصد گیاهان و درختان بی ثمر کاشته شده و برای پوشش کف هم به هیچ وجه از چمن استفاده نمیشود و گلها هم یا خوراکی و یا دارویی و یا گل معطر خواهد بود.
در این فضاها از کود و سمِّ شیمیایی استفاده نمیشود، بلکه برای کود از عناصری مانند کبوتر خانهها استفاده خواهد شد و بهجای سم نیز از ضد آفتهای بیولوژی مانند پرندگان آوازه خوان استفاده خواهد شد.
[۱] – سوره كهف، آيه ۳۲٫
[۲] – همان، آيه ۳۲٫
[۳] – سوره كهف، آيه ۳۲٫
[۴] – سوره يس، آیه ۳۴
[۵]– سوره انعام، آيه ۱۴۱٫
[۶]– سوره زمر، آیه ۲۱٫